Aletta Jacobs, Tichelstraat 40

Gedurende veertien jaar hield dr. Aletta Jacobs (1854–1929) kosteloos spreekuur voor vrouwen en kinderen. Wie waren haar patiënten? Prof. dr. Angélique Janssens van de Radbouduniversiteit vertelt over haar eigen onderzoek ziektegeschiedenissen in Amsterdam en interpreteert de door ons verzamelde gegevens over de gezondheidssituatie uit Jacobs’ tijd en plaatst die in context.

Het eerste spreekuur op het adres Tichelstraat 40 zal op dinsdag 8 april 1890 zijn geweest. Jacobs ging ook op huisbezoek. Omdat destijds zo’n 82% van haar patiënten aan gangen woonde, begaf zij zich in ‘het netwerk van gangen en dwarsgangen’ achter de gevelwand. Op deze tochten nam zij Hélène Mercier (1839-1910) mee, die deze wereld nooit had betreden. Deze ging zich daarop inzetten voor de verbetering van de volkshuisvesting. Jacobs werkte mee aan de Arbeidsenquette van 1887 en gaf voorlichting over voorbehoedsmiddelen en de oorzaken van kindersterfte.

Prof. dr. Angélique Janssens van de Radbouduniversiteit, leidt onderzoeksprojecten naar Doodsoorzaken in Amsterdam (1854 – 1940). Janssens zal vertellen over haar onderzoek en de door ons verzamelde gegevens over de gezondheidssituatie uit Jacobs’ tijd interpreteren en in context plaatsen.