Liedcultuur

Lichte Vogels

Van de Zilvervloot en de daden van Piet Hein tot Amsterdam huilt


Herdenking Jordaanfestival in de Noord-Jordaan

September 2019 was het 70 jaar geleden dat de eerste editie van het Jordaanfestival in de Noord-Jordaan plaats vond. Deze gebeurtenis heeft het Jordaanmuseum op waardige wijze herdacht. Contact werd gezocht met erven van organisatoren, artiesten, fotografen en overige betrokkenen bij dit festival.

Jordaanfestival 1958, publiek tijdens optredens in de Willemsstraat

Dat er prachtige foto’s op zolders liggen te verstoffen bleek in 2018. Tijdens onze zoektocht naar documenten kwamen wij in gesprek met Jantien van Breen die met haar vader de platenzaak Discohoek, Brouwersgracht 139/ Willemsstraat had. Zij gaf het Jordaanmuseum een fotoalbum in bruikleen. Dat album telt 161 foto’s van 44 artiesten en van het dansende en gefascineerd kijkend publiek.

DutchSwingCollegeBand in de Willemsstraat-Fotoalbum Discohoek

In 1958 organiseerde Discohoek in samenwerking met Phonogram optredens van radio- en tv-artiesten op de Willemsstraat. In het album zitten foto’s van: The Fouryo’s, The Leedy Trio, Frans Popti & Eddy Christiani, De Mounties, Duo de Munck, Rita Corita, Ria Verda, Willy Alberti, Dutch Swing Collegeband, Jan Burgers and his New Orleans Syncopators, De Wama’s, Royal Hawaiian Minstrels, The Butterflies, Tom Kelling en The Three Jacksons.

Multimediale presentaties

Henk van Gelder had met zijn boeken over Adèle Bloemendaal,  Leen Jongewaard en het dolkomische boek over Het snabbelcircuit aangetoond veel over deze artiesten te weten. Met geluidsarchivaris Maarten Eilander maakte hij een presentatie.
Rudie Kagie, die in zijn boek Jazzvogels de levens reconstrueerde van Amerikaanse artiesten die de ‘swingpolder’ hadden beïnvloed, was ook van de partij. Rudie plaatste materiaal dat het Jordaanmuseum had gevonden in context, de muzikale ontwikkelingen van destijds. Ook de serie foto’s die Louis van Paridon in 1957 van een danswedstrijd op de Lindengracht had gemaakt en de titels van drie rock-en-roll nummers, toen net uitgekomen, waarop werd gedanst.

 

Presentatie Rudie Kagie in het Stadsarchief: Harlem in de Jordaan: Over jazzfans en swingnozems. Foto Adriane Schröder
Presentatie Henk van Gelder en Maarten Eilander: Hits in de Willemsstraat. Foto: Mieke Krijger

Het Jordaanmuseum verzorgde de inleiding. En zo werd de zang en muziekcultuur van destijds tot leven gebracht in multimediale presentaties: foto’s, geluidsopnames, filmmateriaal, verhalen etc.

Mede dankzij de serie foto’s van Louis van Paridon en het fotoalbum dat Jantien beschikbaar stelde, hadden wij op 9 september 2018 een uitverkochte zaal en een prachtavond.

Heeft u fotoalbums, affiches, brochures en verhalen van de verschillende edities van dit festival en vindt u dat die getoond moeten worden, neem dan contact op met het Jordaanmuseum info@jordaanmuseum.nl

Affiches: Jordaanartiesten & theaters in de Jordaan

Treft u tijdens het opruimen van zolder of berging posters aan van Jordaanartiesten dan kunt u daarmee altijd terecht bij het Jordaanmuseum. Denk daarbij aan (theater)affiches van Johnny Jordaan, Willy Alberti, Johnny Meijer, Rika Jansen, Tante Leen, Tante Na, Manke Nelis, of posters van het cabaret van Tilly Kalkhoven of revues van Mie en Ko. Mie en Ko waren de vaste bespelers van het Nassautheater en zij maakten zelf films waarin de Jordaan en haar bewoners het decor vormden.
Voor de 14 theaters die er in de Jordaan zijn geweest (Rozentheater, Edisontheater, Nassautheater, enz.) werden affiches, flyers, programmaboekjes, theaterfoto’s  gemaakt. Filmtheaters beschikten ook over filmstills (foto’s van scènes uit de film). En artiesten signeerden prentbriefkaarten, en lieten zelfs suikerzakkies en kopjes en schoteltjes  maken met daarop hun “merknaam”/ artiestennaam.

Edisontheater, Elandsgracht 90-92 Foto: Theaterarchief - Mari Kant
Jacobus Mens, portier in het Edisontheater Elandsgracht 90-92. Foto Familie Wens

Links: Edisontheater, Elandsgracht 90-92
Met een gevelreclame en een affiche (in vitrine) werd in 1929 aangekondigd het toneelstuk: De Jordaan – een bewerking door Herman Bouber van het gelijknamige epos De Jordaan van Israël Querido.

Midden: Ko de Portier, Jacobus (Ko)  van Wens deelt flyers uit op de  trap van het Edisontheater.

Rechts: Affiche van Johnny Jordaan, 2 sept. 1956. Slechts twee originele affiches zijn bekend van Johnny Jordaan en één namaak