De Jordaancultuur

Vanwege het Coronavirus is deze tentoonstelling niet toegankelijk.

Bekijk onze nieuwsbrieven

 

De Jordaancultuur

Jordaancultuur poster
Affiche: Annie Verhulst als Corrie Scheendert in de revue De Jordaan

De Rietvinck, Vinkenstraat 185
Dagelijks gratis toegankelijk van 10.00 – 16.00 uur
Groepen kunnen in het week-end alleen op afspraak komen.

020 6244 6 95 |  06 4022 7265 | info@jordaanmuseum.nl

Openbaar vervoer
Buslijnen 18, 21 en 22, tramlijn 3,
haltes Haarlemmerplein

Annie Hogendorp-Zurburg
Annie Hogendorp-Zurburg, geboren 4 januari 1923, Palmdwarsstraat

Wij zijn in gezelligheid geboren, maar wel met veel verdriet ertussen. Ik ben geboren op een zolder in de Palmdwarsstraat. Wij hebben ook gewoond in de Palmstraat en op de Palmgracht. Ik heb heel fijne, zorgzame ouders gehad. Mijn opa had een winkel met ijs en snoep. De ijswinkel van Smit was ook in de Palmstraat. De Smitjes speelden harmonica met Rita Corita d’r man. In onze buurt, tussen de Palmgracht en de Westerstraat, waren een heleboel winkels. Daar hadden wij een rijmpje op: hoeden en petten/ en damescorsetten/ pillen om te poepen/ en drop om te snoepen. Er was ook een kaaswinkel en er waren drie slagers: Van Thijn – een Joodse slager -, het Vette Varken en Louman. Louman is er nog steeds. Arie de Kippenboer is ook nog van vroeger.

Annie Elderenbosch-Wuurman, geboren 23 augustus 1927, Lindengracht

Ik kom oorspronkelijk van de Lindengracht. Mijn moeder maakte kantoren en kerken schoon en mijn vader werkte bij de Nekaf. Hij maakte elektroden waarmee gelast werd. Ik heb een goede jeugd gehad, een ontzettend goede moeder en vader, die hard werkten. Wij rolschaatsten in de Willemsstraat, op de Lindengracht en in de Van Hogendorpstraat. Na de oorlog dansten wij de rock’n roll bij De Draaitafel op de Lindengracht. Mijn zusje en ik hebben op straat leren dansen. We hadden geen vaste danspartner, je danste met mekaar. In 1950 trouwde ik. Met mijn man ben ik overal naar toe geweest, met hem verveelde ik me ook niet.

Mijntje Warnawa-Derlagen, geboren 23 februari 1928, Goudsbloemstraat

Mijn moeder had samen met nog een vrouw de leiding van de Vrouwenclub van de Lindengracht. Daar waren vrouwen lid van, die een winkel hadden of op de markt stonden: Ouwe Door Cruyff, Marie Landstein, Jans Rijnpolt, Coba Hieselaar, Greet Karseboom, Kee Seur, Aal Bambergen, Stein Koevoet, Marie Pelser, Bet Uriot, Stein Kallenbach, Anne Bik, en nog meer.

Bijna alle vrouwen waren lid van die club. Ik kende ze allemaal. Iedereen werd met ‘tante en ome’ aangesproken. Het was één grote familie. Ze hadden feestjes, vormden een visclub en verkochten mosselen tijdens het Jordaanfestival. Drie keer per jaar gingen ze ’s zomers een daggie naar buiten.
Het was een prachtige tijd!


Volg ons ook op https://www.facebook.com/jordaanmuseum