Jordaan-Montmartre

Alliantie Jordaan Montmartre

In 1956 onthulden de burgemeesters Pierre Labric van Montmartre en Arnold D’Ailly van Amsterdam de plaquette
Ambassade Commune Libre du Vieux Montmartre op de pui van paardenslagerij Jan Hijzelendoorn, Lindengracht 97. Met deze onthulling werd bezegeld dat de volkswijk de Jordaan deel uitmaakte van de internationale alliantie van volksbuurten.

Deze pagina wordt aangevuld en verbeterd.

Piere Labric werd op Schiphol verwelkomt door een comité van Jordanezen:
Foto vlnr: Feike B. Boumans (gids en tolk), W. Sproet , Pierre Labric, onbekend, Anatole, commandant van de oude grenadiers, Petitpote, kapitein van de Montmartriaanse brandweer,  Ger B. Bruggeman (platenzaak De Draaitafel), onbekend

G.W. van Wieringen, W.F. Braam, , C. Mulder en N. Wigcherink maakten ook deel uit van het comité.

Het welkom was enorm goed voorbereid. Het gezelschap werd in een ontvangstruimte toegesproken door de directeur van KLM.


Paardenslager Jan Hijzelendoorn in de deuropening van zijn winkel Lindengracht 97.

Eigenlijk is de plaatsing van de plaquette ‘ook een soort eerbetoon aan deze 52 jarige paardenslager’, schreef Het Volk in een speciale editie van deze krant.
Jan Hijzelendoorn sr. (1904-1974) was  paardenslager en evenals Labric wielrenner. Zoals veel wielrenners indertijd, deed Sr. mee aan lokale wedstrijden: rondje Lindengracht, rondje Westerstraat. Naar verluid had Sr. zijn bijnaam De Hit te danken aan de rondjes die hij maakte over de Lindengracht met de paarden die geslacht zouden worden. Hij showde ze op straat als kwaliteitsgarantie voor het vlees. Zijn zoon Jan Hijzelendoorn jr. (1929 – 2008) erfde zijn bijnaam. Jr. was ook wielrenner en deed tweemaal mee aan de Olympische Spelen, in 1948 (Londen) en in 1952 (Helsinki). Evengoed stond hij in 1956 nog met een witte jas voor de toonbank. Diens zoon werd honkballer en speelde in het Nederlands team  dat tweemaal kampioen van Europa werd, beide keren was deze kleinzoon beste werper van Europa.