Gangenwandeling Jordaan

Datum/Tijd
Date(s) - za 22 jun 2024
13:00 - 15:00

Locatie
Willemsstraat 22


Het Gangenproject, een Lieu de Memoire

Gangen vormden samen met binnenplaatsjes en aangrenzende panden stedenbouwkundige ensembles die forten werden genoemd. Deze forten, ouder en talrijker dan hofjes, hadden een grote impact op de woon- en leefomstandigheden in de Jordaan en op de cultuur van de wijk.

Met eigen onderzoek hebben wij aangetoond dat eeuwenlang zo’n tachtig procent van de bewoners van de Noord-Jordaan in forten woonde, in panden die vanaf de straat niet te zien waren. Ter herinnering daaraan werd Het Gangenproject  in de Willemsstraat tussen de nummers 22 en 110 gerealiseerd. Onderdeel van dit project is de reconstructie van de verkaveling van gangen en panden op de stoep. Vóór zes gangen zijn hardstenen informatietegels geplaatst en op een paneel, van maar liefst van 287 x 150 cm, staat achtergrondinformatie.

Wat leert u?
Tijdens de wandeling leert u herkennen waar gangen zijn of waren. Ondertussen wordt verteld over het ontstaan van de gangen, de herkomst van hun namen en hoe het kon gebeuren dat eeuwenoude forten eind negentiende eeuw vervielen tot krotten en sloppen. Ook over de leefomstandigheden destijds wordt verteld.

Betalen
Hieronder kunt u reserveren. Uw reservering is definitief als u uw deelnamegeld heeft overgemaakt op.
NL66 INGB 0000 8966 64
t.n.v.
Stichting Jordaanmuseum
o.v.v. Gangenwandeling en datum deelname

Kaartjes kopen

Dit evenement is volgeboekt.