GangenWandelingen in de Jordaan

Datum/Tijd
Date(s) - za 21 mei 2022
13:00 - 15:00

Locatie
Gangenproject


Foto ©Mieke Krijger

Eeuwenlang woonde zo’n 80 procent van de bewoners van de Noord-Jordaan in ‘forten’, in panden aan gangen die vanaf de straat niet te zien waren.
Deze forten waren eind negentiende begin twintigste eeuw vervallen tot “krotten en sloppen”. Ter herinnering aan de woon- en leefomstandigheden in deze forten bedacht Mieke Krijger Het Gangenproject-Willemsstraat 22-110 – een reconstructie hoe het ooit was.
Tijdens de wandeling worden Het Gangenproject (gerealiseerd in 2015) en het Gangennaambordenproject (opgestart in 2015) bezocht.

Het Gangenproject, een Lieu de Memoire

Voor oud-Jordanezen en hun nakomelingen is Het Gangenproject een Lieu de Memoire.

Gangen vormden samen met binnenplaatsjes en aangrenzende panden stedenbouwkundige ensembles die forten werden genoemd. Deze forten, ouder en talrijker dan hofjes, hadden een grote impact op de woon- en leefomstandigheden in de Jordaan en op de cultuur van de wijk.
Met eigen onderzoek heeft het Jordaanmuseum aangetoond dat eeuwenlang zo’n tachtig procent van de bewoners van de Noord-Jordaan in forten woonde, in panden die vanaf de straat niet te zien waren. Ter herinnering daaraan werd Het Gangenproject  in de Willemsstraat tussen de nummers 22 en 110 gerealiseerd. Onderdeel van dit project is de reconstructie van de verkaveling van gangen en panden op de stoep. Vóór zes gangen zijn hardstenen informatietegels geplaatst en op een paneel staat achtergrondinformatie.

Wat leert u?
Tijdens de wandeling leert u herkennen waar gangen zijn of waren. Ondertussen wordt verteld over het ontstaan van de gangen, de herkomst van hun namen en hoe het kon gebeuren dat de eeuwenoude forten eind negentiende eeuw vervielen tot krotten en sloppen.

Meer achtergrondinformatie …. 

Kaartjes kopen

Dit evenement is volgeboekt.