Nieuwe aanwinsten

Siroopfabriek De Baarsjes. Tweede Looiersdwarsstraat Amsterdam

Siroopfabriek N.V. De Baarsjes, Tweede Looiersdwarsstraat 26-36

Dit stroopkannetje (h: 11 cm) is gemaakt in de aardewerkfabriek Koninklijke Goedewaagen in Gouda. Het kannetje werd midden jaren ’50 op de markt gebracht door de Siroopfabriek N.V. De Baarsjes, Tweede Looiersdwarsstraat 26-36, opgericht in 1887. Het bedrijf profileerde zich ook met advertenties, prentbriefkaarten, affiches en jubileumedities.
Op 12 januari 1950 was de fabriek nog gevestigd in de Tweede Looiersdwarsstraat. Alleen de dienstwoning op nummer 24 bestaat nog. Die was in 1989 vervallen tot een rampzalig wrak, maar is nu een monument in wat ooit de “Dooie Hoek” werd genoemd.
Dit stroopkannetje schonk Margot Riedstra.


Jan Hijzelendoorn jr. (1929 – 2008), wielrenner

Jan Hijzelendoorn jr. (1929 – 2008)

Jan Hijzelendoorn was wielrenner, evenals zijn vader Jan Hijzelendoorn sr. (1904-1974). Sr. had een paardenslagerij, Lindengracht 97, en bekwaamde zich, zoals veel wielrenners indertijd, in het wielrijden via lokale wedstrijden: rondje Lindengracht, rondje Westerstraat.
Naar verluid had sr. zijn bijnaam De Hit te danken aan de rondjes die hij maakte over de Lindengracht met de paarden die geslacht zouden worden. Hij showde ze als kwaliteitsgarantie voor hun vlees. Zijn zoon erfde deze bijnaam. Of die bijnaam is overgegaan op de kleinzoon, weten wij niet. De kleinzoon was honkbalspeler en kwam  uit voor het Nederlands honkbalteam van 1978 tot en met 1988 en werd daarmee tweemaal Europees kampioen. Lees verder


Oud wielrenner Marinus, Hennie schreef 25 Sterke verhalen 2013

Boek

Hennie Marinus schreef korte verhalen over zijn leven in de Jordaan en over zijn avonturen als wielrenner. Hennie was meermaals nationaal kampioen stayer op de weg.
Lees verder…


Voedselbonnen

Schenking van Wijnand Venendaal, 2014.
Van Venendaal is een enthousiast verzamelaar, hij is collegiaal en beheert de website www.grootmoederstijd.nl


Henk Staats publiceerde in eigenbeheer en in een beperkte oplage zijn familiekroniek

Nakomelingen van de Familie Staats publiceren levensverhalen.
Henk Staats schreef een kroniek van de familie: Staatsverhalen, 2014.
Een goed kind regeert z’n eigen is het levensverhaal van Linda van ’t Wout, telg van dezelfde familie Staats. Linda van ‘t Wout was 35 jaar hulp in de huishouding van het gezin van Nico ter Linden (1936), predikant van de Westerkerk, toen Ter Linden haar verhaal optekende.

Het verhaal van evenens nakomeling van de roemruchte familie Staats werd opgetkend door

Vlnr: Aaf Bouber in de rol van Tante Piet, Willy Castello als Dolle Dries en Susie Klein in de rol van Blonde Greet.

Fotoserie: De Jantjes

Still uit de film De Jantjes met linksonder de stempel “DIE DREI MATROSEN Hollandia Film” en rechtsonder de naam Loet C. Barnstein, de producent van De Jantjes.  Deze serie stills bestaat uit 27 foto’s.
Het was de bedoeling dat regisseur Jaap Speyer, tegelijk met de Nederlandse versie een Duitstalige versie van de film zou maken met Duitstalige acteurs.  Zo’n simultaanversie is in 1934 niet  uitgebracht. Ook een Duits ingesproken of ondertitelde versie niet.
Of het plan strandde weten wij niet.


Typoscript

Typoscript Bleeke Bet, 1917, verfilmd in 1934. Een scenario van Herman Bouber (1885 – 1963)


Querido, Israël. Portretfoto. dec 1914. Collectie Jordaanmuseum

lsrael Querido (1872 – 1932)

De schrijver lsrael Querido verdient een speciale plek in de collectie. Querido woonde rond 1911 op verschillende adressen in de Jordaan om het leven in die wijk te ‘verbeelden’.

In zijn epos De Jordaan figureren de personages Mina de Mop, Marie de Ruyter, Naatje Contant, Kee Spek, Marie Kliek en Mooie Karel. Querido gebruikte de namen van mannen en vrouwen die begin twintigste eeuw op en rond de Willemsstraat woonden; voor de beschrijving van karakters liet hij zich ook door hen inspireren.

De vier boeken die Querido over de Jordaan schreef, waren immens populair en werden door Herman Bouber bewerkt tot de revue De Jordaan (1929). Annie Verhulst vertolkte Nel Scheendert. Jan Sluyters schilderde het affiche.